середу, 6 травня 2015 р.

2. ДЕЩО ПРО КАСТАНЕДУ І ЙОГО ДОНА ХУАНА (Думки)

    

Хочеться звернути увагу на те, що Дона Хуана, про якого йдеться у книгах Карлоса Кастанеди*, ніхто ніколи не бачив живим, не кажучи вже про чудеса, які буцімто той чинив. Але позаяк Кастанедині тексти сповнені дуже мудрих і глибоких слів, які, судячи зі всього, перегукуються з ученнями всіляких релігійних містиків, то багато людей зачаровані Кастанедою і впритул не бачать проблеми.

Люди надто покладаються на слова, не здаючи собі справи, що будь-хто може говорити розумні речі, позичивши їх. Мати особистий досвід і повторювати слова з чужого досвіду - не тотожне.

Саме цим, здається, і грішить  Карлос Кастанеда, написавши художній роман про Дона Хуана, який багато-хто сприймає як опис реальних подій. Якщо би було инакше, то навіщо засекречувати Дона Хуана? Всі просвітлені вчителі минулого і сучасности (Будда, Ісус, Рамакрішна, Крішнамурті, Раджніш й инші) були реальними людьми і говорили від свого імени. Ніхто з них ні не робив, ні не надавав значення чудесам. Ба більше, вони наголошували на тому, що дійсність і так затьмарена тягарем нашого досвіду і тому не треба її ще й додатково затемнювати всякими вигадками. Люди, які це розуміють, не можуть почувати пієтету до Кастанеди, бо воліють черпати інформацію з першоджерел, а не живитися переповідуваним, себто частково викривленим.



* Карлос Кастанеда (Carlos César Salvador Arana Castañeda) 1925-1998, перуанський письменник-містик. Прославився книгою про вчення індіянця Дона Хуана.



3. Дещо про добро і зло 
http://ua-human.blogspot.com/2015/05/blog-post_35.html

СЛОВНИК ВАЖКОЗРОЗУМІЛИХ СЛІВ
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар