понеділок, 21 січня 2019 р.

СЛОВНИК (А)



Словник (Ч-Ш-Щ-Ю-Я)


А
Абе́лія щитковаAbelia corimbosa, кущ заввишки 3-4 м, який цвіте у травні-червні рожевувато-білими суцвіттями. 
Абути́льонAbutilon, кімнатний клен, квітки білі, жовті, рожеві, червоні на взір дзвоників. Цвіте у квітні-вересні.
Абшито́ваний – звільнений з війська в запас.
Авло́мський коньяк – коньяк, вирощуваний на виноградних плянтаціях коло міста Авлома у Сервійській провінції.
Авра́н – Gratiola officinalis, багаторічне зело (родина ранникових) зі сторчовим гіллястим стеблом заввишки 15-40 см, лянцетними листочками і біло-жовтавими квітками; отруйне.
Аврео́ля – ореол, променисте коло, сяйво навкруг голови Бога, святого (німб); атмосфера слави, успіху, пошани і т. ин. навколо кого-небудь (слава); світляне коло, яке оточує що-небудь на темному тлі; світляна смуга на неґативі навколо яскраво освітлених предметів, у яких зникають контури зображення; яскраве біле сяйво навколо сонця, місяця, яскравих зірок; ще також особлива прикраса на руку, ногу, шию чи голову на взір кільця чи вінчика. 
Аври́нія скельна -- Aurinia saxatilis, півкущики заввишки 10-30см, цвіте як тільки стане сніг з квітня до травня, рясні маленькі жовті квіточки, росте на освітлених сонцем камянистих місцях, але не в горах.
Аґа́ваAgaveaceae sisalana, багаторічна безстеблова з мясистими шпичакуватими  листками на взір розетки тропічна й субтропічна рослина заввишки до 10 м. Цвіте великими гарними жовтими квітками. Виготовляють сизаль – дуже міцне волокно на линви, неводи тощо, яке тривке до гниття. 
Аґа́т — художньо-декоративний камінь усяких кольорів; характерна для нього концентрична або плоско-паралельна смугастість; виготовляють вазочки, колодочки (руківя) ножів, видельців тощо.
Аґа́тис великолистковий – Agathis macrophylla,  глицеве дерево у Південній Америці заввишки до 70 м і завтовшки до 3 м з широкою кроною; глицю має у формі  листків завдовжки 15-18 см і завширшки 6 см, які опадають; молоді листочки мякі, червоняві,  потім вони стають темно-зеленими і шкірястим, можуть мати еліптичну, широколянцетну, подовгасту та яйцювату форми; дерево також скидає нижні гілки; шишки має круглі, завбільшки 6-15 см; деревина дуже гматка (елястична), має мало сучків і гарний колір (від жовтяво-білого до золотаво-брунатного);  цінується у вітрильному кораблебудованні, бондарстві, меблярстві; особливо цінним є  аґатіс  новозеляндський, деревина якого не пошкоджується шашелем.
Аґра́фка – шпилька, яка застібається.    
А́ґрусGrossularia, ґарґа́чок.
Адама́шок — ґатунок шовкової тканини.
Аеро́н – стоп глинцю, міди, силіцію та  літію; дуже легкий метал.
Аза́ліяRhododendron simsii, невисокий листопадний кущ, який рясно цвіте білими, рожевими, червоними, бузковими, темно-лільовими квітками, під якими устіль ховаються листки. Цвіте продовж двох місяців. Походить з Китаю. Є ще азалія японська (Rhododendron obtusum). 
Азими́на трилопатева – Asimina triloba, бананове дерево, листопадне дерево з пірамідальною кроною, росте повільно, сягає 6-7 метрів, листя овально-довгасте, зелене, квіти червоно-фіолетові до 4 см, зацвітає навесні
Áїр – звичайний -- Acorus calamus, татарське зілля, багаторічне зело  заввишки 80-125 см з характерним сильним запахом, горизонтальним грубим стелюховим кореневищем і зеленими довгими мечуватими листками. 
Айва́ довгаста— Cydonia oblonga, дерево до 8 м заввишки, квітки білі, рожевуваті; цвіте в травні.
Айкині́т – рідкісний камінь оливяно-сірого кольору з металевим блиском. 
Айов́ан духмяний – Trachysperum ammi, ажгон, рослина з родини зонтичних, цвіте білими квіточками, росте в теплих краях, використовується як прянощі.
А́йстра однорічна – Aster, однорічна кущиста рослина, заввишки від 20 до 80 см., квітки великі на взір кошиків, бувають стріпчасті, забарвлення найрозмаїтіше -- від білого до темно-червоного і темно-фіолетового. Цвіте з липня до пізньої осени.   
Акантоли́пія - Acantholippia hastulata, невисокий кущ до 150 см з дрібними листочками, цвіте білими квітками, трапляється в горах до 3 тис метрів.
Ака́ція біла – Robinia pseudoacacia, робінія,  дерево заввишки до 30 м з білими, дуже пахучими, зібраними в повислі китиці квітками; цвіте в травні-червні. 
Аквамари́н – коштовний камінь, колір блідо-блакитний, небесно-блакитний, зеленувато- блакитний. 
Аквамари́новий — блідо-блакитний, небесно-блакитний, зеленувато-блакитний. Колір аквамарину, коштовного каменя, що є ріжновидом берилу.
Аконі́т дібровний – Aconitum nemorosum, вовкобій, вовчий корінь, борець, багаторічна рослина. Стебла сторчові заввишки 1-1,5 м, листки великі пальчасто-роздільні, квітки фіолетові, сині або жовті на взір шолома, неправильні, зібрані в суцвіття. Дуже  отруйний, спричиняє зупинку дихання. Виготовляють отруту проти вовків та инших хижаків.
Аку́ла гігантська – Cetorhinus blainville. 
Алізари́новий – червоно-фіолетовий, рожевий.
Ало́еAloe arborescens, столітник, сабур.
Алтаба́с — парча́, суцільно заткана срібними нитками.
А́льба — строфічний вірш про розставання вранці закоханих.
Альбатро́с мандрівний Diomedeidae exulans, великий морський птах з розмахом крил до 4-х метрів; оперення біле, лише кінчики крил чорні; може годинами ширяти в повітрі, проводжаючи кораблі; гніздиться в Антарктиді.  
Альґаро́бо - Prosopis pallida, вид прозопісу, кущ плодоносить бобами в стручках, росте в сьєрі Перу.
Алько́в — заглибина в стіні для ліжка із занавіскою. 
Альманди́новий – темно-вишневий, ріжновид ґраната.
Амади́на Lonchura malacca, невелика пташка з коротким грубим дзьобом, брунатними крильми та хвостом, чорною головою та білими грудьми. 
Амара́нт Amaranthus, щириця,  багаторічне зело, з якого виготовляють рожево-червону з фіолетовим відтінком (т.зв. амарантову) фарбу. 
А́мбра — воскувата запашна речовина з кишечника китів, яка використовується у парфумерії. Пахощі, парфуми, одекольон, кольонська вода.
Амети́ст – хуложньо-декоративний камінь, фіолетовий і аж до блідо-червоняво-фіолетового; виготовляють намиста, фіґурки тощо.  
Амети́стовий — фіолетовий й аж до блідо-червонувато-фіолетового.
Амо́к – омма́ка, розмай-зілля, дуже міцний рум з мишачої тростини, вирощуваної на півострові Митридаті. Етимологія слова не ясна.
Амо́рфа каліфорнійська – Amorpha californica, кущ заввишки до 2 м, посуховитривала, росте на Півночі Мексики і в Південних штатах США.
Анана́сAnanas, багаторічне зело з дуже коротким стеблом та розеткою колючих, зубчастих, видовжених і мечуватих листків завдовжки до півтора метра; кожна рослина має один квітконос з лільовими, білими або пурпуровими малодекоративними квітами, зібраними у колосувате суцвіття.
Ана́то – ореля́на, червоно-помаранчева фарба, яку виготовляють з бі́кси (Bixa orellana).  
Андара́к – спідниця із смугастої вовняної домотканої тканини (андараку), зазвичай червоної. Оздоблена в поділках вишивкою. 
Анемо́на дібровна – Anemone nemorosa, зело заввишки 10-20 см; зацвітає через два-три тижні, як зійде сніг; квітки шестипелюсткові, досить великі, білі; рослина отруйна.
Антимо́н – сти́бій, сурьма(рос.), чорна фарба на брови, вуса.  
Анча́рAntiaris toxicaria, вічнозелений кущ або невелике дерево з родини шовковицевих. Має круглясту крону, вкриту листками, які ніколи не опадають. Випари анчара отруйні. 
Ара́лія манчжурська — Аaralia mandshurica, дерево до 12 м, всіяне на стовбурі міцними довгими  колючками; листки тричі перистоскладні завдовжки до 100 см.
Ара́хісArachis hipogaea, земляний горіх, однорічне, багате на олію зело з лежачими стеблами та жовтими квіточками.  
Арґо́нія -- Dahlia pinnata, жоржина, ґеорґіня, арґонія, сягає до 2,5 м. Забарвлення різне, за винятком блакитного, синього й чорного. Цвіте з кінця липня до заморозків. У відкритому ґрунті не зимує. 
Аристоло́хієва кислота – токсична речовина, яка міститься в кірказоні, ліяні, яка росте на гірських схилах та вологих долинах Китаю.
Аркебу́за – півгаківниця, коротка гаківниця, ґнотова рушниця, заряджувана з цівки.
А́рмія імператорськанайбільша військова одиниця в Діямантовій імперії, складається з 30 леґіонів (30000 леґіонерів).
А́рмія королівськанайбільша військова одиниця в Королівстві Північної Землі, 14 дивізій (28000 солдатів).
Аро́нія чорноплідна – Aronia melanocarpa, кущ до 3 м заввишки. Квітки білі, зібрані в суцвіття; цвіте в травні-червні; плоди чорні, солодкі дозрівають у серпні-вересні.
Арти́шJuniperus sabina, ялівець козацький, вічнозелений кущ з нахиленим стовбуром до 4 м заввишки і лускуватим листям
Арха́р -- Ovis ammon, гірський баран, найбільший з цього роду тварин (завдовжки до 2 м), живе в горах на висоті 1300 – 6100 м н.р.м. 
Асафе́та – асафетида, затужавілий сік (молочко) кореня феру́лі (Ferula scorodosma). Ліки на нюхання.
А́спідний – який має колір ґрифелю, чорний.
Асти́льба -- Astilbe, цвіте великими темно-рожевими буйними мітлицями в червні-липні.
Атавка́рія  - велечезна синя качка; несе яйця синюватого кольору. Етимологія слова не ясна.
Атедро́н королівський – військова одиниця із двадцяти солдатів.
Атла́с-- досить тонка лискуча і гладенька з лиця шовкова тканина на сукні та плаття.  
Ахо́тас – аjotas (з мови кечва), сандалі індіянців Перу.
Аче́й -- чей, чень, може, може-таки, можливо, може бути. 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар