неділю, 27 вересня 2015 р.

116. ЯКЩО ХТОСЬ КИНУВСЯ НА ВАС З МЕЧЕМ (Напівсонні листи. Ілюзії невмирущі)

         
       

І тоді в місті Омі, як тільки-но зайшло сонце, всі шестеро учнів, бо сьомий, Маґриб, покинув його, приступили до  Єфрема і запитали:

-Учителю, ти вчора на базарі вдарив палицею  злодюжку, який хотів поцупити твою торбу. Тепер він ходить зі зламаною рукою. Чи не суперечить це Великій Сутності, згідно з якою, як ти вчиш, усіх людей належить любити, навіть тих, які заподіюють нам шкоду?

-Так,-- відказав Єфрем,-- любити треба всіх, і добрих, і злих. Адже що таке любов? Це відкритість серця, рух назустріч… без причини, без сподівання щось здобути… і все. Втім, любов може проявлятися у найрозмаїтіших образах, але сама вона образу не має. Вчора любов проявилася в образі палиці, яка зламала руку тому бідаці. Запевняю вас, я тоді вдарив злодія з любовю. Я міг його вбити, огрівши по голові, натомісць лишень зламав йому руку. Любов завжди йде поруч  зі справедливістю та милосердям.

-Що́, то, виходить, і вбити можна з любовю?— здивувалися  учні.

І сказав Єфрем:

-Все, що робиться з любовю, чиниться згідно з Великою Сутністю. Якщо хтось кинувся на вас з мечем, то ви захищаєтеся мечем, і якщо й убиваєте нападника, то вбиваєте  з любовю, не завдаючи йому зайвих мук. Бо не важливо, що́ саме ви робите, важливо лише, щоб ваші дії були сто́тні, справедливі, себто повною мірою відповідали Великій Сутності, а це можливо тільки тоді, коли ви дивитеся на світ чистим серцем, неупереджено, що і є любов.



117. Сам, без жодних посередників
http://ua-human.blogspot.com/2015/10/114.html

СЛОВНИК ВАЖКОЗРОЗУМІЛИХ СЛІВ
 
 



         

Немає коментарів:

Дописати коментар