суботу, 18 квітня 2015 р.

102. ТЕРЕЗА РОЗПОВІДАЄ ПРО ЧАС І ГРОШІ (Напівсонні листи. Ілюзії невмирущі)

   

Це Тереза. Трохи що не застолітня баба, сухоребра, з геть поморщеним, хоч і з доволі ще виразними рисами лицем, вся в дешевих прикрасах і перснях. Її  ще називають Бо́са. Але Боса – це не прізвище, а вуличне прозвисько. Колись у Брайбінарі в неї закохувалися сотні чоловіків. Вона й зараз вважає себе вродливицею.

-Про що ти думаєш, Терезо?-- запитую.

-Про те, що завжди,-- каже вона і стріпує мертвотно-попелястими віхтями волосся,-- про час і гроші, пане Ясминум, про час і гроші.

-А чому саме про них?-- виймаю й даю пачку її улюблених цигарок "Вардхама́н".

-Бо час дуже подібний на гроші, пане Ясминум-- вона незворушно забирає цигарки й ховає їх до торбинки зі шкіри чорного полоза, потемнілої й потрісканої від старости.

-Хіба?-- роблю великі очі.

-Аякже, аякже!-- Тереза усміхається, показуючи свої криві, потемнілі від куріння зуби без жодної пльомби.-- Час щезає так само, як гроші, пане Ясминум – безслідно, як цей дим.

Вона випускає з рота величезний клуб диму, недбалим рухом поправляє соломяного бриля на голові  і регоче, утелющивши в мене свої зеленаві тьмяні очі, в яких не прозирає нічого, ну, зовсім нічого, на чому можна було би спочити серцем.




СЛОВНИК ВАЖКОЗРОЗУМІЛИХ СЛІВ
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар