неділю, 28 лютого 2021 р.

37. ЩО ТАКЕ ТВОРЧІСТЬ? (Статті)


Спочатку спробуймо відповісти на питання навіщо людина взагалі творить, ради чого, яка мета творчости? Лише тоді, певен, і з'ясуємо, що таке творчість!!!

Тож навіщо? Що спонукає до творчости?

Нічим невмотивована потреба самовиразитися? Отже, винятково для себе?

А як же читачі, глядачі, слухачі, себто, люди, які сприймають створене? Вони що́, не мають значення? Їхнє захоплення чи байдужість для письменника, поета, ма́ляра, скульптора, музиканта, композитора, актора, танцівника, кінорежисера тощо не важливі?

А як же тоді непогамовна жага визнання, яку явно чи приховано демонструють, чей, усі творчі особистості? Хіба цього нема?

Ні, спостерігаємо це скрізь у формі зчаста таки безсоромної й набридливої самореклями тих чи инших митців усіх відомих жанрів.

То, виходить, не для себе пишуть митці, а для людей, і саме люди і їхнє схвалення є ціллю творчости? То який же тоді, прошу вас, випливає висновок - рушієм творчости є ні що инше, а жага визнання, прагнення слави й популярности?

А якщо нема визнання, нема схвалення читацького, глядацького, слухацького загалу, то що́, невідхильно втрачається й мета творчости, зникає стимул до неї, а, отже, мистець хочеш-не-хочеш, але перестає творити, засихає, вмирає як творча одиниця?

То скажіть: може чи не може творча особистість творити поза середовищем, здатним поцінувати її творчість? І чи аж таке фатальне значення має це середовище для неї? Себто вільна вона чи зазнаки́ приречена на неволю?

Яку ж тоді, поясніть мені, ролю відіграє визнання?

Головну, другорядну, ніяку?

Врешті-решт, може існувати творчість без визнання чи не може?

Що ж, властиво, є рушієм творчости: внутрішній безпричинний порив чи бажання слави, успіху? Иншими словами: творчість - це безцільний необмежений рух ні до чого чи цілеспрямований обмежений рух до чогось?

Певен, якщо дамо відповідь на всі ці питання, то лишень тоді й зрозуміємо, що таке творчість.

То готовий хтось дати таку відповідь, га?!!!

СЛОВНИК ВАЖКОЗРОЗУМІЛИХ СЛІВ

https://ua-human.blogspot.com/2019/01/blog-post_48.html

38. Заворожені «магією» вигаданих жахіть

https://ua-human.blogspot.com/2021/04/38.html

 

Немає коментарів:

Дописати коментар