четвер, 11 лютого 2021 р.

35. "ЧОРНИЙ ВОРОН" - БЕЗУМОВНЕ ЯВИЩЕ У СВОЄМУ ЖАНРІ (Статті)


Переглянув художній фільм Тараса Ткаченка «Чорний ворон» (за однойменним романом Василя Шкляра), який з осени минулого року з’явився у вільному інтернет-доступі.

Відразу скажу, такі кінофільми наснажують, уселяють віру в потенціял наших можливостей, утверджують переконання, що ми можемо і рано чи пізно, а таки вийдемо на простори світового кінематографу. Насамперед (і це найважливіше!!!) фільм цікаво дивитися, він динамічний, повний драстичних епізодів, містить у собі гостру сюжетну інтриґу, не надуману, а життєво правдиву, достатньо переконливий щодо психоповедінки і реакцій героїв, його патріотична пафосність ні трохи не переборщена і відповідає складним історичним реаліям, а ще, крім того, українська мова персонажів більш-менш природня, нештучна, подекуди навіть досконала за своєю органічністю і здебільша стотно відображає емоційний стан дійових осіб. Все це і змушує глядача з неослабною увагою від початку до кінця стежити за розгортанням подій у кінокартині.

Я читав роман Василя Шкляра «Чорний ворон», який вважаю найвищим досягненням цього автора і взагалі найкращим твором сучасної нашої прози на історичну тематику. Зізнаюся, що з певною обавою взявся переглядати фільм «Чорний ворон», бо не був певен, що режисеру Ткаченкові вдасться повною мірою відобразити той палкий, майже містичний дух свободолюбства і нескорености, яким наскрізно пройнятий твір Шкляра. І був приємно вражений. Фільм, хоч і не повністю, але таки виразив те, ради чого письменник написав свого «Чорного ворона».

Звичайно, ця кінокартина ще не сягає своєю удатністю вершин світового кіномистецтва, але для України вона безумовно неабияке явище в жанрі  історично-пригодницького кіна, є тим вищим щаблем, на який мають рівнятися инші режисери і опускатися нижче  якого вже буде неприпустимо. Не маю також анінайменших сумнівів, що фільм «Чорний ворон» повною мірою відповідає рівню середньопрохідних фільмів свого жанру на світовому кіноринку і може  бути цікавим для глядача в будь-якій частині світу.

Переглянути фільм можна, наприклад, за цим покликанням:    

 https://www.cinema.in.ua/chornyi-voron-onlain/

 

СЛОВНИК ВАЖКОЗРОЗУМІЛИХ СЛІВ

https://ua-human.blogspot.com/2019/01/blog-post_48.html

36. Вирок, який виніс людині Драґо Янчар

https://ua-human.blogspot.com/2021/02/36.html

Немає коментарів:

Дописати коментар