суботу, 28 вересня 2019 р.

49. ОСТАННЯ ТРОЯНДА (Життя вмліві́ч)



Це остання. Вона єдина чомусь лишилася після вересневих заморозків. Всі решта троянд, пурпурові, жовті, білі померзли й осипалися. Як і инші квіти, чорнобривці, айстри...Так само, як і листя винограду, морви...  Пройдешся садом, і  ніде більше не палахкоче буйна пишнота трояндових кущів. Сумно... Наче тебе покинув хтось найдорожчий... Відійшов у засвіти, не попрощавшись...
Опустілість саду, якась його безрадність, убогість неабияк посилює ще й те, що після тривалого посушливого літа, яке плавно перейшло у бездощову осінь, так і не зацвіли хризантеми. Вересень добігає кінця, а жоден пупянок не розпукнувся, не вибухнув ряснобарвям відтінків. Хризантеми застигли, ждуть... Невже так і повянуть, дочекавшись зими?!
Тож ходиш садом як неприкаяний... Від дерева до дерева... Опале листя шарудить під ногами... Воно мертве, нічого не просить, ні на що не сподівається... І хочеш-не-хочеш, а знову повертаєшся на фронт хати до тої єдиної троянди, яка витримала мороз і все ще тішить серце. Але чи довго?


СЛОВНИК ВАЖКОЗРОЗУМІЛИХ СЛІВ


50. Коли зникне час
 

Немає коментарів:

Дописати коментар