суботу, 23 березня 2019 р.

53. ДУРНЕВІ СМІХ, РОЗУМНОМУ СЛЬОЗИ (Нотатки мого друга Т.Р.)



У селі казали, що йому пороблено… Він часто йшов з хати  з невидющими мов той сновида очима, нікого не помічав, ні з ким і словом не перемовився, і щезав кудись… Його бачили на луках, болотах, зарослих куго́ю та верболозом, иноді в глухому лісі за вибоїстою остерською дорогою на піщаних пагорбах серед старих  сосен з грубезними замшілими стовбурами… Хтось навіть казав, що якось надибав його далеко-далеко від села аж  на березі Десни… Подовгу стояв там непорушно і дивився кудись на водяну гладінь, на широкі заплави, заледве не суплаш устелені торішнім очеретом, зчорнілим, пониклим…
А цієї весни пішла чутка, що він забрався у непролазні мочари за Паньковою Копою і там серед височенних вільх уже третій день сидить і гадки не має вертатися. Сусіди було зібралися, пішли, аби забрати його й привести додому, бо «він хоч і прибитий у цвіту, та все ж чоловік, як не є»,- казали. Та ба, не знайшли, та й як шукати в такому бісівському місці, де скрізь вода, сухі гілляки, корчі, впалі дерева… Там тільки й водяться, що и́риці, жаби з отруйним слизом, змії, ґа́лиці, ці триметрові чорні гадюки, всякі ящірки, їжаки, голкошерсти, бобри, патка́ні з огидними безшерстими хвостами і гігантські кровопивчі ґацики (так тут називають цих великих кажанів), а ще, може, забредають з лугу сарни поласувати червоним мохом на струхлявілих пнях.
Там він і досі… А, може, вже пропав, утопився в якійсь ковбані… Хто годен сказати напевне? Тож люди й махнули рукою, бо що врешті решт з дурним… Його Господь веде, відібравши розум.
Ніхто в селі і прізвища його не знає… Всі називали його Варивон або «той оглашенний Варивон», не инакше. А в сільраді його і в списках не виявили. Може, тому, що шукали за іменем, а не за прізвищем? Та й хата, в якій Варивон жив, не була його, а якогось Я́ковки. Що за Яковка? Котрий? Їх, тих Яковок було багато колись в селі. А тепер жодного нема. Всі на цвинтарі. Останнього Яковку Федя, як засвідчив застолітній і зовсім уже глухий дід Петруля сільському голові Василю Вікторовичу Невбиймусі, поховали ще сорок років тому, мовляв, «умер той Федь за обіднім столом у великий піст, подавившись салом».
Тож тепер, як переконані селяни, чекай біди. Кого не стрінеш, всі від малого до великого бояться, багато хто й згадувати не хоче, хреститься - «збав, Боже, від напасти». Великий пуд напав на кожного. Знають, лиха година прийшла, буде «той оглашенний Варивон» лякати людей привиддям. І близько тепер не пройдеш коло мочар. Бо так і вигулькне його  жаска вишкірена пика з-за  молоденьких рожевуватих вільхових висяк. Дехто вже і бачив його. Правда це, чи брешуть люди? Хто може знати? Та все-таки ліпше подалі від гріха. Адже ж не дарма є приповідка: «Дурневі сміх, розумному сльози!»


СЛОВНИК ВАЖКОЗРОЗУМІЛИХ СЛІВ 
https://ua-human.blogspot.com/2019/01/blog-post_48.html

54. Пропащі люди

https://ua-human.blogspot.com/2019/04/43.html

 

Немає коментарів:

Дописати коментар